Seguidors

Perfil

Mi foto
Àngels Jordà
Alcoi
Ver todo mi perfil

Presentació

Durant els últims anys s’ha experimentat una gran expansió de les necessitats del lector en català i26 Lletres vol nàixer amb l’ànim de contribuir a la normalització de la llengua i cultura des d’un punt de vista progressista i respectuós.

El nostre propòsit pretén ser des del principi el treball rigorós i la qualitat dels nostres productes, sempre amb la confiança de la selecció dels projectes editorials amb projecció de futur. No té tampoc cap afany de ser una pàgina completa, tot i que hi ha la voluntat de mostrar un bon panorama editorial perquè, qui s’hi acoste, es puga fer una idea dels diversos temes.

26 Lletres obri els seus serveis a particulars, empreses, institucions i col·lectius diversos.
Professionalitat, formalitat, experiència i rigor són els qualificatius que ens avalen.
15 dic 2009

Presentació a Alcoi del llibre




Com Incidir en les Decisions que Afecten el Territori

Dijous, 17 de desembre, a les 20:15h
Centre Ovidi Montllor
C/ Vistabella, 8 (03802 Alcoi // 96 552 01 48)

En l’acte intervindran:
José Vicente Sànchez, vicepresident del Col·legi Territorial de Geògrafs de la CV i membre del consell assessor del llibre
Aleixandre Sanfrancisco, de la Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció
Juli Romaguera, representant de l’Institut del Territori.

Fruit de la col·laboració entre el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS), el Departament de Territori del Consell de Mallorca i l’Institut del Territori, es presenta el llibre Participar.Com incidir en les decisions que afecten el territori, una eina aclaridora per a entitats i ciutadans que s’enfronten a processos de participació en relació al territori.
La publicació fa un repàs als drets d’informació ambiental, de participació en la presa de decisions i d’accés a la justícia i tots els seus procediments i variables. També inclou el context normatiu de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

Properes presentacions:
Alacant. 21 de gener, a les 20:00 hores
Seu ciutat d'Alacant de la Universitat d'Alacant (C/ Ramon y Cajal, 4. Alacant)
Presentació a càrrec de:
Manuel Alcaraz, Plataforma Iniciatives Ciutadanes
Carlos Arribas. Ecologistes en Acció
Séfora Bou. Acció Cultural del País Valencià.
Representant de l’Institut del Territori.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Més informació:
Institut del Territori.- Sant Ferran, 12 .- 46001 - València
96 315 77 99 comunicacio@idtweb.org
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

III Jornades Territori Valencià i Canvi Climàtic



Organitza: Acció pel Clima

Dimarts 15 de desembre, a les 19.30h.
Transport i Canvi Climàtic al País Valencià.
Conferència inaugural a càrrec de Vicent Torres, doctor en Economia i professor d'Urbanisme (UPV).
Presentarà l'acte Graciela Ferrer, portaveu de Xúquer Viu.

Dimecres 16 de desembre, a les 19.30h.
Una mirada a la Cimera de Copenhague des del País Valencià.
Taula rodona amb la intervenció de:
Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu: Aigua i canvi climàtic.
Toni Montesinos, responsable de la Secretaria de Medi Ambient de CCOO del País Valencià: Transició justa des d'una perspectiva sindical.
Enric Amer, president d'Acció Ecologista-Agró: Canvi climàtic i pèrdues de sols, hàbitats i biodiversitat.
Carlos Arribas, coordinador Ecologistes en Acció del País Valencià: Canvi climàtic i energia.
Fernando Gaja, doctor arquitecte i professor titular d'Urbanisme (UPV), convidat de SOSTRE: Canvi climàtic, arquitectura, urbanisme i territori.
Presenta i modera: Juli Romaguera, Institut del Territori.

Dijous 17 de desembre, a les 19.00h.
El món
Presentació de la Mostra CLINEMA a càrrec d'Isaura Navarro, advocada de CCOO del País Valencià, Javier Pla, representant de SOSTRE i Carmen Gómez, representant d'Intersindical Valenciana.
Projecció dels documentals:
“Bajo en carbono”, de Pedro Barbadillo, Alberto Jarabo i Marta Hierro, 2009 (60 min.).
“Manual de uso para una nave espacial”, d’Horacio Alcalà, 2009 (58 min.). Premi al millor documental realitzat per una ONG al X Festival de Cine de Pamplona.
“Metropolis”, de Rob Carter, 2008 (9 min 30 seg.). Guanyador del l'Artport Cool Stories for when de planet gets hot II, organitzat per Artport making waves.
“Iceclock”, de Fernando Acquarone, 2009 (38 seg.), finalista de l'Artport Cool Stories for when de planet gets hot II, organitzat per Artport making waves.
Debat conduït per Carles Arnal, portaveu de la Plataforma Bosc Viu.

Dissabte 19 de desembre, a les 19.00h.
El territori
“Reise Zum Wald”, de Jörn Staeger, 2007 (7 min.).
“Concrete Coast”, de Robert Pittman, 2009 (26 min.).
“Territorio de abejas, paisaje de hombres”, de Daniel Orte, 2007 (81 min.).
“Green paradise” (versió reduïda del director), de Pau Soler, 2008 (12 min.).
Debat conduït per Enric Amer, president d'Acció Ecologista – Agró i Javier Pla, representant de SOSTRE, amb la intervenció de Pau Soler, director de “Green paradise”.

Diumenge 20 de desembre, a les 19.00h.
Casa nostra
“Agua”, d'Alfonso Fulgencio i Jose Luis Farias, 2007 (6 min. 50 seg.).
“La casa de mi abuela”, d'Adan Aliaga, 2006 (80 min.).
“Temps d'aigua”, de Miguel A. Baixauli (2009). Premi millor documental de la Mostra de cinema de València 2009.
Debat conduït per Miguel A. Baixauli i Mario Jiménez, delegat de SEO Bird Life al País Valencià.

Més Informació

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99

Divendres 18 Sorteig del Lot de Llibres i CDs


Sorteig del Lot de Llibre i Cds en el Centre Ovidi Monllor d'Alcoi el divendres 18 de desembre a les 22:15h, abans del concert de Tiu.
Tant el Sorteig com el concert, es gravarà i penjarà en la pàgina de 26 Lletres.




TIU
Divendres 18 de desembre a les 22:30h en el Centre Ovidi Monllor, c/ Vistabella, 8 Alcoi

Amb el seu primer treball discogràfic, musicogastronomia (blau-discmedi 2008), Tiu ens va omplir de mediterrani, flors de sal, fonoll i figues amb cançons com es meus peus, calipo ó recepta.
Aquest quartet de guitarra, contrabaix, percussií i veu juga el plaer de fer música i cançons de somnis i gastronomia lligant tradicció i costums amb modernitat. Amb el seu nou treball sopeta de brou (blau-discmedi 2009) Tiu he desenvolupat la nouvelle music, un plat musical amb un só diferent, cançons que van des de rock and roll a la samba amb lletres cuinades i crues a gust de tothom.
Bon profit!
Web del Grup
Web del Centre Ovidi Monllor
6 dic 2009

EL BETLEM DE TIRISITI


Declarat Bé Inmaterial d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana. Decret 192/2002, de 26 de noviembre.

Alta distinció de la Generalitat Valenciana al 'Mèrit Cultural'

Les representacions del Betlem de Tirisiti es celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d'una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos. Aquest substrat tan particular qualla en el marc de la industrialitzada societat alcoiana de meitat del segle XIX.

El betlem, que reuneix elements argumentals coneguts, n'afegeix també d'altres heterogenis on s'hi reflecteixen costums locals o fets singulars protagonitzats per personatges tipificats o altres que el públic pot fins i tot reconèixer. S'ha fet evident que el Betlem té els arrels ben assentats en l'estima popular i, per això, el nivell d'exigència quant a la seua conservació i difusió, creixen cada nova temporada. El públic es compta per milers i la demanda sempre supera l'oferta del Nadal anterior, obligant a anticipar les representacions fins els primers dies de desembre.

Quant a la tècnica, cal remarcar que els titelles són del tipus anomenat "de peu i vareta". Això vol dir que els perots, muntats sobre varetes verticals, corren per l'escenari pel si d'unes guies practicades entre els diversos elements escènics. Els manipuladors, des de baix i a recer de les mirades del públic, imprimeixen els diversos moviments longitudinals, transversals i oscil·lacions de les figures, i apleguen a dotar-les d'una notable agilitat. Precisament aquesta manipulació característica, quasi desapareguda a favor d'altres com el fil, el guant o el teatre negre, és un dels factors que aporten major interès al betlem, com ho és també la vocalització dels personatges mitjançant l'ús d'una llengüeta metàl·lica, el significatiu bilingüisme i el paper del narrador que estimula la participació del públic.

Com a consideració final, remarcarem el gran valor històric i antropològic del Betlem de Tirisiti d'Alcoi. Potser, junt amb un altre petit espectacle de titelles de Cadis, siga l'esdeveniment més singular i antic encara vius, d'aquest format, a l'Estat Espanyol. Ens trobem amb un elements singulars del bagatge cultural col·lectiu. En el cas del Tirisiti, podem parlar d'un trasplantament vigorós des d'una altra època que ens apropa a la societat d'abans i a les generacions que ens han precedit.

El Premi Bernat Capó recau en una obra sobre cobles agrícoles i gastronòmiques



L'obra "Mengem i Cantem", d'Aureli Puig, ha sigut l'obra guanyadora del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, convocat per Edicions del Bullent. Es tracta d'un seguit de cobles que tenen com a destinataris l'agricultura i la gastronomia, excusa per a donar a conéixer més de 800 cobles de Catalunya, les Illes i el País Valencià. «I també és un homenatge als llauradors, tan poc valorats», va manifestar l'autor de l'obra en l'acte de lliurament del premi que va tindre lloc ahir a la nit a l'Auditori de Dénia.

El jurat en va valorar l'aportació de materials inèdits en un camp de la cultura popular que ha estat molt treballat, així com el treball comparatiu més enllà de localismes i el seu caire divulgatiu gràcies a l'amenitat de la seua lectura.

Aureli Puig (les Coves de Vinromà, 1937) va agrair el premi que «als meus 72 anys em dóna força i il·lusió per a continuar amb els meus treballs». Puig ha publicat: Cobles i costums, Diccionari de la indumentària, Cobles, cançons i costums al nord del País Valencià i Les guerres carlistes al nord valencià: cançoner.

Al Premi Bernat Capó d'enguany s'hi havien presentat quinze treballs. La dotació del premi consisteix en 6.000 euros, una escultura de Ginestar i la publicació en la col·lecció La Farga, d'Edicions del Bullent.